Het televisie avontuur

In Blogs by admin6 Comments

De eerste helft zit erop; de eerste drie afleveringen van de Anorexia Eetclub zijn inmiddels op televisie geweest. Heel spannend! De komende weken volgt de tweede helft met daarin de laatste drie afleveringen. Tijd voor een tussenstand.


Vind je het gek om jezelf op televisie te zien?

Dat is absoluut de meest gestelde vraag aan mij de afgelopen weken. Mijn antwoord? Ja én nee.

Ja. Het was best schrikken toen ik mezelf voor het eerst op televisie zag. Dat voelde wat onrealistisch. Ik zag mezelf in een kookstudio, in een supermarkt of al hardlopend door mijn woonwijk. Maar ik (en de rest van Nederland) zag mij ook in een voor mij moeilijke periode. Dat vond ik eerlijk gezegd best confronterend om te zien. Vooral omdat ik toentertijd geen idee had hoe ‘ziek’ ik eruit zag.

Nee. Ergens vond ik het niet raar om mezelf op televisie te zien. Doordat wij ook veel zelf hebben gefilmd (met een vlogcamera), had ik veel vlogbeelden al gezien. Ik was vooral erg benieuwd of en hoe deze vlogbeelden in het programma zouden zijn gemonteerd. Maar daarover ben ik (positief) verrast. Naar mijn mening krijg je echt een realistisch kijkje in ons dagelijkse leven. Je ziet heftige en moeilijke momenten. Maar je ziet (gelukkig) ook veel mooie, blije of grappige momenten. Ik vond dat persoonlijk ook erg belangrijk om te kunnen en te mogen laten zien. 🙂


Waarom heb je deelgenomen aan dit programma? 

Ook deze vraag kreeg ik veel. Heel veel. Ik heb deelgenomen aan dit televisieprogramma omdat ik mezelf maar ook anderen wilden helpen.

Allereerst voor mezelf. Ik zag de deelname als een uitdaging voor mij en mijn eetstoornis. Ik wilde zien en ontdekken hoe ver ik in herstel was. Zien wat goed ging om daar bewust(er) van en trots op te kunnen zijn. Maar tegelijkertijd terug op beeld zien wat lastige momenten voor mij waren (en zijn). Zodat ik daaraan kon (en kan) werken.

Daarnaast wilde ik leren om opener te praten over mijn eetstoornis. Dat vind ik namelijk best eng. Ik probeer het in mijn blogs te doen. Maar je verhaal vertellen terwijl er drie camera’s op je gericht en met het idee dat de ‘hele buitenwereld’ het ook gaat horen, is een stapje verder. Of beter gezegd: een reuzestap.

Maar ook voor anderen heb ik deelgenomen aan dit programma. Voor mensen mét een eetstoornis. Om zo (hopelijk) steun en hoop te kunnen geven. Voor familie en/of vrienden die iemand kennen met een eetstoornis. Om zo er opener over te kunnen praten met elkaar. En vooral ook voor mensen die juist niks van een eetstoornis weten. Om zo van iets ‘onbekends’ iets ‘bekenders’ te maken.


Heb je veel reacties gehad?

Het antwoord op deze vraag is kort maar krachtig: Ja! Ik ben verrast door de hoeveelheid mensen die het programma kijken.

Mega eng vond ik dat. Nu nog steeds eigenlijk wel. Maar tegelijkertijd is het ook mega lief en mega fijn. Het zorgt ervoor dat het nu minder iets is van ‘mij alleen’, maar dat ik er met mensen over kan praten. En erover praten kan niet alleen erg opluchten maar ook enorm helpen.

Soms is het ook wel wennen. Bijvoorbeeld die keer dat ik ‘achtervolgd’ werd in de supermarkt omdat iemand wel heel graag wilde weten wat ik in mijn boodschappenmandje stopte. Die keer dat ik werd aangestaard in de trein toen ik mijn boterham at. Of die keren dat ik berichtjes ontving met de vraag waarom ik mee doe aan een ‘eetclub’ terwijl ik anorexia heb en dan toch niks eet?

Tja. Het enige wat ik dan kan denken is: ‘het is goed dat dit programma er is’.


Hoe gaan de komende afleveringen eruit zien?

De komende afleveringen worden een mix. Een mix van verschillende dingen. Zo staat aflevering vier in het teken van mijn halve marathon al rennend door Berlijn. Daar word ik verrast door twee bijzondere personen. In aflevering vijf en zes zie je hoe ik mijn dagelijks leven steeds verder oppak. Lekker schrijven, weer een taartje durven te eten 🙂 en genieten op vakantie.

Je begrijpt: ik wilde natuurlijk wel super goed leren koken in dit programma. Om zo ooit een masterchef te worden 🙂 . Haha zonder al te veel spoilers te geven kan ik zeggen dat zelfs dat (een beetje) is gelukt. Daarvoor duik ik in aflevering vijf en zes nog een keer de kookstudio in. Samen met de andere meiden en… de masterchef himself .

Comments

  1. Lieve Anne, wat heerlijk om weer zo’n mooie blog van je te lezen. Vanavond samen aflevering 4 kijken; wat bijzonder! Liefs, Renske

  2. Mega stoer, Anne! Ik ben dan ook mega trots op je, kanjer!

  3. Wat mooi om te horen dat je werkt aan een boek, “21 kilometer vooruit.” Ik houd van lezen ga het zeker bestellen als het af is!

  4. Je hebt zoveel mensen geïnspireerd door je deelname aan dit progamma ! Ik kan zeggen dat je écht een voorbeeld/ inspiratiebron voor me bent wat vind ik het knap hoe jij met alles omgaat en hoe je alles doet ! Topper !!!

Leave a Comment