Een halve marathon over drie (!) dagen & documentaire Jet van Nieuwkerk

In Blogs by admin5 Comments

Ik ga mijn tweede halve marathon rennen. En al over drie dagen.
Bij mijn eerste halve marathon naar Berlijn nam ik jullie tien weken lang mee. Tien weken lang schreef ik over mijn avontuur naar de start (en finish) van de halve marathon. Dat heb ik deze keer niet gedaan. Waarom niet? Om een simpele reden: ik wist zelf ook nog niet dat ik aankomende zondag mijn tweede halve marathon zou gaan rennen.


Balans

Ik wilde eerst voor mezelf een balans vinden in het hardlopen. Om zo te kunnen blijven genieten van het hardlopen zelf en niet steeds verder of beter te moeten presteren (van mezelf). Almaar sneller of beter willen zijn – zowel letterlijk als figuurlijk – is namelijk iets wat in mijn karakter zit.

De afgelopen weken ‘oefende’ ik met veel kilometers rennen maar ook met weinig kilometers rennen. Ik oefende met snel rennen maar ook met minder snel rennen. Ik oefende met veel hardlooptrainingen maar ook met een keertje geen hardlooptraining. Zo rende ik zondagochtend samen met 20 andere hardlopers een Pinksterloop door de duinen. Terwijl ik een dag later lag te dobberen in zeilbootje in de zon. Iets met balans?

Sporten om het sporten, puur om te genieten. Dat is iets wat ik geleerd heb de afgelopen weken. Dat is iets wat ik momenteel ervaar. Dat maakt ook dat ik ‘eventjes’ besloot mij in te schrijven voor een nieuwe halve marathon aankomende zondag. Want als je hardloopt om het hardlopen, dan kan je nooit verliezen toch?#Niet gezond meer

Mijn eetpatroon. Een onderwerp dat ik spannend blijf vinden om heel open over te zijn. En dan vooral naar ‘de buitenwereld’ (lees: jullie) toe. Maar hoe zit het eigenlijk op gebied van voeding? Heb ik voor mezelf de balans gevonden waar ik op zoek naar was?

Ja. Althans, dat dacht.  Totdat ik de documentaire ‘Niet gezond meer’ van Jet van Nieuwkerk keek (woensdagavond 21.05 op NPO 3). Een documentaire waarin Jet van Nieuwkerk openhartig vertelt over obsessief omgaan met sporten, eten en gezondheid. Deze documentaire maar zeker ook het gesprek met mijn familie na afloop zette mij aan het denken.

Ik eet weer. Ik eet genoeg. Ik eet gezond. Ik eet af en toe wat minder gezond.  Ik heb een balans gevonden waar ik oké mee ben. Het is een wereld van verschil ten opzichte van twee jaar, een jaar of een paar maanden geleden. Ik weeg niet meer elke korrel af. Ik tel niet meer elke calorie. Dat maakt dat mijn eetstoornis vaak als verleden tijd voelt.

Maar waarom blijf ik toch steeds voor ‘veilig’ (= caloriearm) beleg kiezen? Waarom neem ik geen extra boterham als ik honger heb? Waarom blijf ik vasthouden aan zes eetmomenten per dag? Kan ik dit nou dé balans noemen waar ik op zoek naar was?

Nee. Dat kan ik (nog) niet. Niet voor niets geldt de volgende quote: ‘to keep your balance, you must keep moving’. Het is dus tijd voor volgende stapjes (en hapjes).

Comments

  1. Super goed, Anne, super knap van je! Ik ben en blijf fan!

  2. Dag lieve dappere Anne. Gaat helemaal goed komen met jou!

Leave a Comment